Tourism application of the Care and Canvas model for the construction of the cultural landscape of cocoa in the province of Manabí, Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.53732/rccsociales/04.02.2022.35Keywords:
tourism, cultural tourism, sustainable development, cultural landscapes, cultural property, EcuadorAbstract
The research aims to apply the CARE and CANVAS models for the construction of the Cocoa Cultural Landscape in the province of Manabí, Ecuador. It was based on a qualitative and cross-sectional approach. Two workshops were held with the participation of the public and private sectors related to cocoa production in the northern area of Manabí at the Hotel Higuerón of the Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí (ESPAM). 32 participants were gathered during the two days of workshops (12 in December 2021 and 20 in January 2022 respectively) with a duration of four hours each. The most relevant results occurred in the channeling of information such as the implementation of alternative accommodations (guest houses, camping and glamping); important identification in access routes (sea and air); of natural resources (waterfalls and rivers); of cultural resources (local gastronomy); interest groups in the destination; establishment of strategic alliances, etc. It is concluded that there is a great potential of tourist attractions for the creation of the cultural landscape of cocoa in the province of Manabí, as long as there is support from the government and the private sector.
References
Airbnb. (2019). Libro blanco de los nuevos destinos turísticos sostenibles. https://news.airbnb.com/wp-content/uploads/sites/4/2020/02/Airbnb_LibroBlancoNuevosDestinos_Spanish.pdf
Barrera, V., Casanova, T., Domínguez, J., Escudero, L., Loor, G., Peña, G., Rarraga, J., Arevalo, J., Tarqui, O., Plaza, L., Sotomayor, I., Zambrano, F., Rodriguez, G., García, C. y Racines, M. (2019). La cadena de valor del cacao en y el bienestar de los productores de la provincia de Manabí-Ecuador. INIAP. http://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/5377
Félix, A., y Doumet, Y. (2016). Teoría y práctica del turismo rural. ESPAM MFL.
Félix, A., Vera, D. y Cevallos, J. (2021a). Caracterización de corredores gastronómicos como elementos turísticos potenciales en zonas rurales. Caso de estudio: la zona central de Manabí. Siembra, 8(2), 1–16. https://doi.org/10.29166/siembra.v8i2.2908
Félix, A., García, N., Cedeño, Á., y Cedeño, W. (2021b). El cacao, de recurso agrario a potencial turístico cultural. Motivaciones de sus productores en la zona centro norte de Manabí, Ecuador. Turismo y Patrimonio, 17, 61–78. https://doi.org/10.24265/turpatrim.2021.n17.04
Gómez, A. (2015). Modelo de Diseño para la valoración y apropiación social del Patrimonio en El Paisaje Cultural Cafetero Colombiano. Kepes, 12(11), 117–138. https://doi.org/10.17151/kepes.2015.12.11.7
Instituto Nacional de Meteorología e Hidrología - INAMHI. (2012). Anuario Meteorológico 2010. Dirección de Gestión Meteorológica. 50. https://www.inamhi.gob.ec/docum_institucion/anuarios/meteorologicos/Am%202010.pdf
Martí, J. (2000). La investigacion - acción participativa. Estrucuras y fases. Universidad Complutense de Madrid, (1).
https://www.redcimas.org/wordpress/wp-content/uploads/2012/08/m_JMarti_IAPFASES.pdf
Mayorga, D. (2015). Paisaje Cultural Cafetero, Patrimonio de la Humanidad. La cuestión del discurso patrimonial en contraste con el paisaje de la caficultura. Territorios, 16(32), 35–59. https://doi.org/10.12804/territ32.2015.02
Ministerio de Cultura de la República de Colombia. (2011). Paisaje cultural cafetero: Un paisaje cultural productivo en permanente desarrollo. Nomos Impresores.
Ministerio de Turismo del Ecuador. (2021). Catastro turístico del Ecuador. MINTUR. https://servicios.turismo.gob.ec/index.php/30-servicios-mintur/104-catastro-Turistico
Organización Mundial del Turismo. (2021). Barómetro. OMT. https://www.unwto.org/es/taxonomy/term/347
Osorio, M., Monge, E., Serrano, R., y Cortés, I. (2017). Perfil del visitante de naturaleza en Latinoamérica: prácticas, motivaciones e imaginarios.
Estudio comparativo entre México y Ecuador. Pasos Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 15(3), 713–729. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2017.15.047
Palomeque, F. (2007). Planificación territorial del turismo y sostenibilidad: fundamentos, realidades y retos. Turismo y Sociedad, 8, 51-68. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=576261178003
Gobierno Provincial de Manabí. (2021). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial de Manabí. Pura solidaridad e inclusión. https://www.manabi.gob.ec/index.php/pdot-2021-2030/
Rivera, M., y Rodríguez, L. (2012). Turismo responsable, sostenibilidad y desarrollo local comunitario. Universidad de Córdoba. https://helvia.uco.es/bitstream/handle/10396/15707/catedra.pdf?sequence=1&isAllowed=y
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. (2017). Cátedra UNESCO: Paisajes Culturales. http://www.catedraunesco.eu/
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. (2021). Directrices prácticas para la aplicación de la Convención del Patrimonio Mundial. https://whc.unesco.org/document/189666
Urte, D. (2007). La valorización cultural, social y turística de los recursos culturales y naturales como instrumento para la planificación turística, la conservación del Paisaje Cultural Cafetero y el desarrollo sostenible del territorio turístico. Turismo y Sociedad, 8, 69–80.
Vassallo, M. (2017). Diferenciación y agregado de valor en la cadena ecuatoriana del cacao. Repique, 1. 23-43. http://revistasdigitales.utelvt.edu.ec/revista/index.php/repique/article/view/2/3
Vera, J. (2001.). Planificación y gestión del desarrollo turístico sostenible: propuestas para la creación de un sistema de indicadores. Universidad de Alicante. http://hdl.handle.net/10045/20506